Od pewnego czasu można zauważyć ciekawy trend wśród konsumentów – coraz częściej świadomie wybierają oni produkty żywnościowe pochodzące z tak zwanych ekologicznych upraw i hodowli. Do zbierania upraw, mogą posłużyć nam pakowaczki, które możemy znaleźć w internecie pod hasłem – pakowaczki na sprzedaż.  Można to tłumaczyć na wiele sposobów, jednak jednym z najważniejszych powodów takich decyzji jest chęć powrotu do natury, a więc spożywania owoców i warzyw, które nie były hodowane czy uprawiane masowo, za pomocą chemicznych środków. Również w przypadku mięsa coraz częściej chodzi o to, by zwierzęta nieprzyjmowany hormonów wzrostu, a także by żyły na świeżym powietrzu, nie zaś w zatłoczonych fermach. Najpopularniejszym produktem ekologicznym są jajka. Na ich skorupkach możemy znaleźć cyfrę, oznaczającą sposób chowu. Najtańsze jajka to te pochodzące od kur żyjących w zatłoczonym fermach, karmionych nierzadko sztuczną karmą i niemające okazji przebywania na łące. Najdroższe i najbardziej ekologiczne są zaś jajka oznaczone cyfrą „0”. Kury je znoszące są hodowane na wolnych wybiegach, a karma, którą spożywają nie zawiera hormonów. Smak takich jajek jest zupełnie inny i warty swojej stosunkowo wysokiej ceny. Konsumenci zdają sobie sprawę z tego, że masowy chów zwierząt jest niehumanitarny i w związku z tym są w stanie zapłacić więcej, byleby móc spożywać pokarm jak najbardziej naturalny i pozyskiwany w sposób tradycyjny.

www.partnerstwo-synapsis.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *